Is de vrouw in je leven zwanger, maar bestaat er twijfel over wie de biologische vader is? Dan kan dit voor jou als man veel stress en verwarring met zich meebrengen, en zorgen voor spanningen in de relatie. Wil je zo snel mogelijk zekerheid hebben over het vaderschap van de, nog ongeboren, baby? Lees dan snel verder om te ontdekken wat je vandaag nog kunt doen.

 

Wat kun je doen om zeker te weten dat jij de biologische vader van de ongeboren baby bent?

Is de baby nog ongeboren, dan denk je misschien dat het niet mogelijk is om een DNA-test te doen en zo te testen of jij inderdaad de vader bent van de baby. Niets is echter minder waar. Het is namelijk ook mogelijk om een prenatale vaderschapstest te doen. Hierbij bestaan de volgende opties:

 

  1. Een niet-invasieve prenatale test

Een niet-invasieve prenatale test is een manier om, voorafgaand aan de geboorte van de baby, te achterhalen of je inderdaad de biologische vader van het kind bent. Dit werkt als volgt: er wordt bloed afgenomen bij de moeder en wangslijmvlies bij de vermeende biologische vader (bij jou dus). Vervolgens wordt het DNA vergelen en ontvang je binnen vier tot acht werkdagen het resultaat van de test. Het resultaat bij een negatieve uitslag is 99,9% accuraat en het resultaat bij een positieve uitslag, dus die aangeeft dat jij de biologische vader van het kind bent, is 100% accuraat. De reden dat er bloed wordt afgenomen bij de moeder, is dat het DNA van het ongeboren kind zich gedurende de zwangerschap in het bloed van de moeder bevindt. Zo kan er een DNA-test worden uitgevoerd zonder risico van het kind. 

  1. Een invasieve prenatale test 

Bij een invasieve prenatale test om vast te stellen of je de biologische vader bent van het kind, wordt er door middel van vlokkenafname of een vruchtwaterpunctie DNA afgenomen van de nog ongeboren baby. Vervolgens wordt het DNA vergeleken met dat van de vermeende biologische vader en ontvang je binnen drie tot tien werkdagen de uitslag. Een invasieve prenatale test brengt echter wel risico’s met zich mee. Zo is het risico op een late miskraam die ontstaat door een vruchtwaterpunctie zo’n 1,5 procent. Maak je gebruik van een invasieve prenatale test aan de hand van vlokken afname? Dan is het risico op een miskraam ten gevolge van een vlokken afname zo’n 2 procent.